Kommunstyrelsens ordförande har ordet

Coronaåret

2020 – året som kommer att leva i mångas minne åtskilliga år framöver. Jag är övertygad om att det sätter spår i hur vi i kommunen arbetar framöver. Sedan 90-talet har Sverige monterat ner sin krisberedskap. Arbetet med att bygga upp den igen påbörjades i praktiken 2019 och skulle pågå i ett decennium. Pandemin gjorde att stora delar av krisberedskapen gick i skarpt läge, nästan utan någon träning. Det var året då pasta och toalettpapper tog slut i affärerna och i princip ransonering infördes på dessa varor. Det var också året som många verksamheter tog det stora steget in i digitalisering. Sveriges kommuner hade tidigare prövat och känt sig fram, men nu tvingades många av nödvändighet digitalisera – både för att lösa uppgifterna under pandemin, men även för att det behövs annorlunda arbetssätt post corona.

Verksamheternas mål

Inför varje år sätts mål för verksamheterna. År 2020 innebar att många mål tyvärr inte nåddes. Det var dels direkta effekter av pandemin, som deltagartillfällen i föreningar eller besök på bibliotek och simanläggning, dels i några fall för att målen var tufft satta. Ett exempel är att den genomsnittliga handläggningstiden för bygglov från komplett ansökan till beviljat bygglov ökade något till cirka tre veckor.

Berg- och dalbana

Det rådde stor osäkerhet kring hur konjunkturläget och därmed kommunens skatteintäkter skulle utvecklas. Negativa prognoser avlöstes av besked om ökade statsbidrag, som gjorde att nästan hela kommunsverige redovisade bra ekonomiska resultat. För Sjöbo kommun blev resultatet +36 miljoner kronor, cirka 20 miljoner bättre än budget. En stor del berodde på att statsbidragen var större än tappet i skatteintäkter. Trots ett mycket tufft år visade alla nämnder positiva resultat. Det gav en bra grund att stå på inför 2021, då konjunkturen sannolikt faller och storleken på statsbidragen minskar.

Framtidstro

Trots pandemin pågick arbetet med att göra kommunen än mer attraktiv. Arbetet med att staka ut vägen för hur kommunen ska utvecklas fortsatte. Översiktsplanen var ute på samråd och antas förhoppningsvis 2021. Detaljplanen för Bränneriet antogs i december och när området är bebyggt ges förutsättningar för centrumhandeln att både finnas kvar och till och med öka. Fler och fler upptäcker att vår kommun är en bra plats att bo på. Antalet invånare ökade med cirka 1 procent, att jämföra med 0,5 procent för riket. Vi märker det också genom att antalet bygglov ökade från 240 till 329. Antalet sålda villatomter slog också rekord.

Avslutningsvis

Ett stort tack till alla hjältar i kommunens verksamheter som dagligen hjälper, stöttar, vårdar, ger service och utbildar oss invånare. Sättet som ni hanterade de utmaningar ni ställdes inför under året är en bragd.

Magnus Weberg Magnus Weberg signatur

Magnus Weberg
kommunstyrelsens ordförande