Styrning och uppföljning av den kommunala verksamheten

Nynäshamns kommuns styrmodell

Kommunens styrmodell bygger på demokratins grunder. Kommunfullmäktige, som är den högst beslutande församlingen, ger nämnder och verksamheter uppdrag genom att upprätta mål och budget. De innefattar resurser

för att bedriva verksamhet och inriktningar för att ge respektive nämnd och verksamhet ledsagning i uppdraget. Inriktningarna visar vad politiken vill att organisationen ska fokusera på för att Nynäshamn ska utvecklas i riktning mot visionen.

NYNÄSHAMNS KOMMUNS STYRMODELL



Mottagare av inriktningarna är nämnderna som ska arbeta efter dem. Nämnderna ansvarar för att arbeta fram mål, resultatindikatorer och åtaganden som tillsammans blir verksamhetsplanen för respektive nämnd. Nämndernas mål måste vara mätbara och styra mot kommunfullmäktiges mål. Fullmäktiges inriktningar målsätts inte, men följs upp och redovisar hur Nynäshamn utvecklas i förhållande till dem. Uppföljningen genomförs genom löpande kvalitetsarbete. Kommunen har också styrdokument. De och lagen utgör basen i verksamheten som ska bedrivas. Nämnderna ska förhålla sig till dem i samband med att de tar fram sina verksamhetsplaner. En del av kommunens verksamheter har också uppföljningsansvar till berörd statlig myndighet.

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt och intern kontroll

Den interna kontrollen är en viktig del av styrsystemet. I begreppet innefattas hela organisationen, alla rutiner och olika samverkande aktiviteter, som bland annat ska öka effektiviteten på alla nivåer i organisationen.

Den interna kontrollen ska

  • se till att lagar, riktlinjer och andra styrdokument efterlevs
  • trygga tillgångar och förhindra att kommunen drabbas av extra kostnader på grund av oavsiktliga eller avsiktliga fel
  • garantera en riktig och fullständig ekonomisk redovisning
  • kontrollera att resurser disponeras i enlighet med kommunfullmäktiges intentioner.

För den interna kontrollen finns reglemente och anvisningar för genomförandet. Kommunstyrelsen har tillsynsansvaret över att nämnderna har en god intern kontroll.

Mål och budget är Nynäshamns kommuns viktigaste styrdokument

I kommunkoncernen används olika styrdokument. De förtydligar den politiska styrningen och ser till att organisationen är effektiv. Det centrala styrdokumentet i kommunens verksamhet är budgetdokumentet. Budgeten sträcker sig över en planeringsperiod på fyra år, för att kommunen ska nå god ekonomisk hushållning och ha god framförhållning. Budgeten innehåller

  • drift- och investeringsramar
  • skattesats och va-avgifter
  • finansiella mål och låneramar för planperioden.

Ägardirektiv – kommunala bolag

Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten i bolagen ska skapa nytta för kommunen och kommuninvånarna. Det enskilt största är AB Nynäshamnsbostäder. God ekonomisk hushållning i de kommunala bolagen formuleras separat via ägardirektiv.

Ägardirektiven antas av kommunfullmäktige och utgår från kommunens övergripande visioner och mål. De ska vara långsiktiga och uttryckas för en period om fyra år.

NYNÄSHAMNS KOMMUNS STYRMODELL