Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar bland annat för bibliotek, konsthall, bidrag till föreningar och kulturverksamhet för alla åldrar. Nämndens verksamhet finns under barnoch utbildningsförvaltningen.

Viktiga händelser

Pandemin påverkade verksamheten kraftigt. Anläggningarna hade begränsade öppettider eller stängdes helt. Till en mindre del kunde det kompenseras med utomhusaktiviteter och digitala lösningar. För många verksamheter var det omöjligt. När inställda arrangemang kan genomföras eller anläggningar öppnas går inte att förutse.

Det största orosmomentet för föreningarna är ekonomin på sikt. Kultur- och fritidsavdelningen hade kontinuerligt möten med Stockholmsidrotten angående covid-19.

Simhallen anpassade sin verksamhet efter färre besökare och skolor avbokade simundervisningen. Endast Vanstaskolan använde hallen för skolsim, eftersom eleverna inte behövde åka kollektivt för att ta sig dit.

Simskolan var fulltecknad under sommaren. Under hösten stängdes allmänhetens bad och i december stängdes all verksamhet i simhallen.

Biblioteket höll utlåning och service öppen via ”take-away” och Boken kommer, för att i december stänga helt.

Efter Gröndalshallens renovering hann föreningslivet precis sätta igång i hallen innan pandemin slog till. Hallen kom igång i liten skala under våren och hösten var fullbokad.

I Svandammsskolans idrottshall totalrenoverades omklädningsrummen.

På Kvarnängen fick ishallen ett nytt tak och kylmaskineriet sågs över. Ny ventilation installerades och ny is fanns på plats från vecka 32. Under hösten infördes restriktioner för hockey och konståkning, vilket innebar kraftigt minskad verksamhet. Allmänhetens åkning var inställd största delen av året.

Med anledning av pandemin stängde all idrottsverksamhet i samtliga anläggningar från den 18 december.

UNG fritid var en viktig och trygg mötesplats för ungdomar. Fler besökande än vanligt kom till Villan under våren, vilket initialt stötte på problem innan man hittade hygienrutiner

En HBTQI-aktivitet anordnades under Prideveckan. Under hösten bedrevs utomhusverksamhet på Estö, skateparken, där man kunde låna fritidsutrustning. Sedan vinterhalvåret började finns UNG fritid på många platser i kommunen med sin uppsökande verksamhet.

Måluppfyllelse – sammanfattning

Målområdet ekonomisk hållbarhet uppfylldes delvis. Den verksamhet som drabbats mest av corona-pandemin är anläggningar, då uthyrning av lokaler minskat och därmed också intäkterna. Simhallen har haft färre antal besökare. Inkomstbortfallet påverkar prognosen på sikt.

Målområdet social hållbarhet uppfylldes till stor del. Höstens kulturvecka ställdes in på grund av pandemin och sommarlovsprogrammet inskränktes. Tack vare att föreningar ställde upp blev det ändå ett bra program. Jullovsaktiviteterna kunde däremot inte genomföras. Backlurafestivalen för ungdomar genomfördes med ett begränsat antal deltagare. Barnavdelningarna på huvudbiblioteket fick nya, spännande miljöer och Sorunda bibliotek gjordes om för att bli lättare att orientera sig i. Biblioteken drog ner på verksamheten och stängde helt i december.

Målen för ekologisk hållbarhet uppfylldes delvis. Arbetet med att se över och eventuellt byta ut konstgräsplaner pågick. I hyrda lokaler var det problem med att efterleva kraven på hållbarhet och sortering.

Ekonomisk analys

Kultur- och fritidsnämnden redovisade vid årets slut ett överskott på 0,5 mkr jämfört med budget. Överskottet berodde främst på aktiviteter som inte kunde genomföras på grund av pandemin. Intäkterna minskade med 0,3 mkr och berodde på minskade entréavgifter vid simhallen, minskade uthyrningsintäkter för anläggningar, minskade avgifter på biblioteken och på att genomförandet av Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek försenades. Personalkostnaderna redovisade ett underskott, vilket berodde på besparingskrav som inte kunde verkställas.


Ekonomisk analys

Resultaträkning
tkr
Utfall
2020
Budget
Differens
Budget helår
Helårsprognos
augusti
Bidrag 0,5 0,6 – 0,1 0,6 0,6
Övriga intäkter 3,4 4,0 – 0,5 4,0 3,3
Kommun- eller nämndbidrag 51,5 51,2 0,3 51,2 51,2
Summa intäkter 55,5 55,8 – 0,3 55,8 55,1
Personal – 21,1 – 20,5 – 0,6 – 20,5 – 20,5
Drift – 33,9 – 35,3 1,4 – 35,3 – 34,9
9999 0,0   0,0    
Summa kostnader – 55,0 – 55,8 0,9 – 55,8 – 55,4
Summa netto, konto 0,5 0,0 0,5 0,0 – 0,3

Framtid

Under 2021 kommer nämnden att arbeta med ett nytt reglemente för stöd till kultur- och fritidsverksamheter.

Ett inflytandeforum för unga återupprättas för att möta kraven i barnkonventionen.

UNG fritid ska starta en ny fritidsgård i Sorunda. De kommer även att fortsätta med sitt nya verksamhetssätt att under årets ljusa period flytta ut verksamheten till platser i hela kommunen där människor vistas.

Biblioteken behöver komplettera sin fysiska närvaro med ökad digital närvaro och möjliggöra digital delaktighet.

Den demografiska utvecklingen ställer krav på bibliotekets kapacitet att erbjuda relevant information och media på de språk som medborgarna i kommunen talar.

Biblioteken ska arbeta med sina miljöer som är allvarligt eftersatta. Det gäller såväl huvudbiblioteket som filialerna.

På Kvarnängens IP byts konstgräsplanen ut 2021 till en ny, mer miljövänlig plan. Idrottsplatsen behöver i övrigt upprustning av träläktare och staket och naturgräsplanen behöver dräneras.

I ishallen behövs is under längre tid än nu, för att föreningarna ska kunna bedriva sina verksamheter. Utöver ökade kostnader för personal innebär det förändringar i byggnadens tekniska konstruktion.

Sunnerby IP behöver en allmän upprustning av miljön kring planen, till exempel läktare.

I Ösmo behöver verksamheten i simhallen hållas igång under hallens återstående livslängd, samtidigt som man försöker komma tillrätta med de höga driftkostnaderna. En genomgripande översyn av bemanning, drift och servicegrad behöver göras.


Nyckeltal för årskurs 6 och 9, kommunala skolor i Nynäshamns kommun 2019 (Källa: Kolada)