Förväntad utveckling

Krisberedskap

Sverige är i ett nytt läge säkerhetsmässigt och kommunerna har en tydlig roll i totalförsvaret. Förberedelsearbetet pågår och en viktig del är att göra analyser av hur olika verksamheter ska prioriteras i händelse av kris och/eller krig. Nämnder och bolag ska besluta om krigsorganisation. Staten förväntas besluta om krav på beredskapslager av nödvändiga produkter som livsmedel, drivmedel, läkemedel, sjukvårdsutrustning med mera.

Kompetensförsörjning

Vännäs och övriga Västerbotten har mycket låg arbetslöshet och inom många områden stora kompetensförsörjningsbehov. För att klara välfärdens kompetensförsörjning behöver kommunen fortsätta rekrytera, utveckla och behålla medarbetare med rätt kompetens. SKR:s nio strategier för att vara en attraktiv arbetsgivare handlar om att stärka ledarskapet, stödja medarbetarnas utveckling, rekrytera bredare, använda kompetensen rätt, prioritera arbetsmiljöarbetet, utnyttja tekniken smart, öka heltidsarbetet, förlänga arbetslivet och söka nya samarbeten.

Digitalisering, informations- och it-säkerhet

Utveckling med hjälp av digitalisering är en av de viktigaste processerna i alla verksamheter. Utöver att det möter företagens och medborgarnas ökade förväntningar på att kunna göra sina ärenden och ta del av tjänster på ett effektivt och enkelt sätt, är digitaliseringen också en nyckel till att klara kommunens utmaningar inom ekonomi, kvalitet, demografisk utveckling, verksamhetsstöd och kompetensförsörjning. Artificiell intelligens (AI) medför ytterligare en rad nya möjligheter som kommunen behöver tillvarata.

Även om kommunen tagit viktiga steg kring digitalisering de senaste åren behöver resurser avsättas för att nå de långsiktiga målen som anges i nationella, regionala och lokala styrdokument.

Ökad digitalisering, teknikberoende och förändrade hotbilder ställer samtidigt krav på kommunens informations- och it-säkerhet. Kommunen behöver stärka både den organisatoriska och den tekniska säkerheten utifrån risker, hotbild och behov.

Forvantad utveckling

Ökad inflation riskerar leda till större ekonomiska klyftor

Hushållen påverkas av den höga inflationen och de ekonomiska klyftorna i samhället kan förväntas öka, vilket bland annat kan få till följd att fler hushåll blir beroende av försörjningsstöd. Inflationen väntas de närmaste åren stabiliseras på en högre nivå än Riksbankens mål på 2 procent. Den höga inflationen har redan gett effekt genom minskad investeringsaktivitet i samhället. Ökade priser på bygg- och materialkostnader påverkar redan det ekonomiska utrymmet för kommunens nuvarande och kommande investeringar.

Ekonomi och kvalitet

Att hålla fokus på kvaliteten i verksamheterna och hur kvaliteten utvecklas blir viktigt, särskilt i ett läge där alla verksamheter behöver ställa om till tuffare ekonomiska förutsättningar. Vännäs kommun har i flera år arbetat systematiskt med att hitta nya arbetssätt för att säkerställa en god och transparent ekonomistyrning och ge bra underlag för förtroendevalda att göra prioriteringar mellan olika verksamheter. De senaste åren har prislappsmodellen använts som modell för budgetering. Modellen utgår från standardkostnad och kopplar till kända volymförändringar.

Attraktivitet och hållbar tillväxt

Det är fortsatt viktigt att främja bilden av kommunen och ta tillvara den tillväxt som redan sker idag. Samarbetet med föreningar och företag behöver fortsätta utvecklas, särskilt i ett läge där kommunen måste prioritera sina resurser men också för att fortsätta främja den positiva kraft som finns i kommunen. Det är viktigt att underlätta för medborgare att bosätta sig både på landsbygden och i tätorterna, och kunna leva och verka i hela kommunen. Att erbjuda tomter för såväl husbyggande som näringslivsetableringar är avgörande för kommunens fortsatta utveckling.

Hållbarhet

Allt fler medborgare, företag och föreningar sätter hållbarhet och klimat i fokus och förväntar sig att kommunen är en föregångare i arbetet med hållbarhet, exempelvis när det gäller att minska koldioxidutsläpp.