Måluppfyllelse

Måluppfyllelse

Kommunfullmäktige har beslutat om strategiska mål i den strategiska planen. Måluppfyllelsen bedömer kommunen utifrån en sammanvägning av egna indikatorer, där varje indikator har en egen målnivå. Färgmarkeringarna anger i vilken grad kommunen uppnått målet.

Färgmarkeringarna anger i vilken grad kommunen uppnått målet.

 Målet är uppnått till 100 %

 Målet är uppnått till 80–99 %

 Målet är inte uppnått, resultatet är under 80 %

I detta avsnitt redovisas i vilken utsträckning kommunen uppnått sina mål och hur den har bedömt resultaten.

Av de fyra strategiska målen som mäts i årsredovisningen nådde kommunen inget till 100 procent. Alla fyra strategiska mål uppnåddes delvis. Kommunen måste därför förbättra resultaten i förhållande till målnivåerna och effektivisera verksamheten. Resultatet i HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) var oförändrat från tidigare år med ett totalindex på 77 och måluppfyllelsen inom hållbart medarbetarengagemang ökade inom perspektivet medarbetare. När det gäller sjukfrånvaron nådde kommunen inte målet, till stor del beroende på pandemin. För de finansiella målen uppnådde kommunen tre av fyra indikatorer. Prognossäkerheten uppfylldes inte, prognosförändringen efter augustiprognosen var dock positiv.

Perspektiv Strategiska mål 2021
Medborgare och kunder Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet.
Framtidstro och utveckling Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling.
Medarbetare Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje.
Ekonomi – finansiella mål Vansbro kommun har en hållbar ekonomi.

 Medborgare och kunder

Vansbro kommun är en attraktiv och trygg kommun, där medborgare och kunder är nöjda med kommunens verksamhet.

Indikatorer 2021 Mål Trend
Låg brottslighet (antal anmälda våldsbrott per 100 000 invånare) 632 700
Låg arbetslöshet 2,7 % 3 %
Andel ungdomar som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar 1 år efter fullföljd gymnasieutbildning, hemkommun 77,6 % 72,4 %
Andel elever på SFI som klarat minst två kurser, av nybörjare två år tidigare 29 % 41 %
Tillgång till utbildning av god kvalitet – andel behöriga lärare (grundskola och gymnasium) 59 % 65 %
Tillgång till utbildning av god kvalitet – beräknat meritvärde åk 9 220 220
Tillgång till utbildning av god kvalitet – behörighet till gymnasiet 80,5 % 80 %
Tillgång till utbildning av god kvalitet – andel elever med examen från gymnasiet inom 3 år, exklusive introduktionsprogram 73 % 76 %
Brukarnöjdhet äldreomsorg – särskilt boende 93 % 90 %
Brukarnöjdhet äldreomsorg – hemtjänst 99 % 90 %
Brukarbedömning individ- och familjeomsorg totalt – helhetssyn 90 %
Gott bemötande vid kontakt med kommunen 72 % 77 %

 Låg brottslighet

Statistiken för 2021 är än så länge preliminär från Brottsförebyggande rådet (Brå). Antalet faktiska rapporterade våldsbrott var enligt Polisen 43 för Vansbro kommun 2021, vilket ger ett resultat på 632 anmälda våldsbrott per 100 000 invånare. Vansbro kommun har de senaste åren haft ett sjunkande antal anmälda våldsbrott vilket troligtvis hör ihop med pandemin. Det har dock även varit fler personer som sökt sig till kvinnojouren, även detta kan vara en effekt av pandemin. Slutsatsen blir för Vansbro kommuns del att brottsligheten som riktar sig mot person delvis flyttat från det publika till det privata rummet. Det är inget unikt för Vansbro kommun utan är ett mönster som uppmärksammats på nationell nivå under pandemin.

 Låg arbetslöshet

Vansbro kommuns arbetsmarknad har påverkats mindre av pandemin än många andra kommuners och arbetslösheten är fortsatt låg. Antalet öppet arbetslösa har ändrats under året, från 111 till som lägst 69 i september och vid årsskiftet 86 personer. Det är vanligt med en viss säsongsvariation, men totalt sett har alltså arbetslösheten minskat från början av året till i december. Ett mer relevant mått är den öppna arbetslösheten plus de som befinner sig i något program med aktivitetsstöd. Det ger en arbetslöshet på 4,5 procent i Vansbro kommun vilket är en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med december 2020. Rikssnittet var 7,2 procent. Långtidsarbetslösa (mer än 6 månader) har ökat med 5 procent sedan december 2020.

 Andel ungdomar som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar 1 år efter fullföljd gymnasieutbildning, hemkommun

Resultatet är från 2019, indikatorn för år 2020 rapporteras i vecka 20 år 2022. Andelen var högre än rikssnittet vilket kan bero på att kommunen 2019 hade en deltidsanställd coach som arbetade aktivt med ungdomarna i denna kategori. Sedan 2021 är ansvaret för KAA (kommunens aktivitetsansvar) överflyttat till aktivitetscentrum, som har anställda som tillsammans arbetar med coachning till 40 procent av en heltid. År 2020 fanns en coach men verksamheten arbetade inte med att aktivt söka upp ungdomarna.

 Andel elever på SFI som klarat minst två kurser, av nybörjare två år tidigare

En möjlig orsak till att kommunen inte nådde målnivån för indikatorn kan vara att en del av SFI-undervisningen skett på distans och ibland med självstudier. Många av SFI-eleverna behöver dock platsförlagd undervisning av lärare, vilket inte alltid varit möjligt på grund av pandemin.

 Tillgång till utbildning av god kvalitet – andel behöriga lärare (grundskola och gymnasium)

Målet var 65 procent och resultatet 59 procent. Många lärare inom verksamheten har inte behörighet för vare sig yrket eller sitt ämne vilket är en brist i kommunens verksamhet. Sektor lärande jobbar tillsammans med personalfunktionen och de fackliga företrädarna för att vara en attraktiv arbetsgivare utifrån det nya skolavtalet HÖK 21.

 Tillgång till utbildning av god kvalitet – beräknat meritvärde åk 9

Genomsnittet visar på en godkänd nivå men skillnaden i resultat mellan flickor och pojkar är märkbart stor och minskar inte, vilket är oroande och har lett till synpunkter från Skolinspektionen. Verksamheten ska ta fram åtgärdsplaner för att minska skillnaden i meritvärde mellan könen och förbättra pojkars resultat.

 Tillgång till utbildning av god kvalitet – behörighet till gymnasiet

Andelen behöriga till gymnasiet var relativt stor men även där var skillnaden mellan flickor och pojkar märkbar, vilket gör att många elever inte kan välja något gymnasieprogram.

 Tillgång till utbildning av god kvalitet – andel elever med examen från gymnasiet inom 3 år, exklusive introduktionsprogrammet

För de gymnasieelever som gick ut nationellt program vårterminen 2021 var det 73 procent som gick ut med fullständig gymnasieexamen. Målet var 76 procent.

 Brukarnöjdhet äldreomsorg – särskilt boende

Resultatet i brukarundersökningen för särskilt boende var bland de bästa i landet. Det är klart positivt att brukare i Vansbro kommun är nöjda med sitt äldreboende. Tyvärr gjorde Socialstyrelsen ingen brukarundersökning 2021, vilket tillsammans med den låga svarsfrekvensen tidigare år gör resultatet osäkert.

 Brukarnöjdhet äldreomsorg – hemtjänst

Resultatet i brukarundersökningen för hemtjänst var ett av de bästa i landet. Samma sak gäller dock för detta mål som det föregående, att ingen brukarundersökning gjordes 2021, vilket tillsammans med den låga svarsfrekvensen tidigare år gör resultatet osäkert.

 Brukarbedömning individ- och familjeomsorg totalt – helhetssyn

Denna indikator kunde inte mätas 2021 då det var för få svarande för att få ett säkert resultat.

 Gott bemötande vid kontakt med kommunen

Den här indikatorn hämtas från KKiK, Kommunens Kvalitet i Korthet, som redovisas mer i en bilaga till årsredovisningen. Kommunens mål var 77 procent och resultatet blev 72 procent. Snittet för riket var 79 procent. Årets resultat är en försämring från fjolårets resultat på 77 procent och 2019 års på 89 procent.

 Framtidstro och utveckling

Vansbro kommun skapar förutsättningar för en hållbar och positiv utveckling.

Indikatorer 2021 Mål Trend
Tillgång till internetanslutning med minst hastighet 100 Mbit/s 87 % 70 %
Bidrar till ett rikt föreningsliv – antal föreningar som erhåller föreningsbidrag 37 38
Simhallsbesök, totalt antal besök 5 713 9 133
Bidrar till ett rikt föreningsliv – aktiva låntagare i kommunala bibliotek, antal/1 000 invånare 249 239
Bidrar till ett rikt fritidsliv – besök fritidsgård, antal i snitt/kväll 20 25
Tillgång till bra bostäder – standard på SÄBO ska öka 37 % 25 %
Minska miljöpåverkan från kommunens verksamhet – serveringssvinn gram/portion per dag, Smedbergsskolan 77 73,42
Minska miljöpåverkan från kommunens verksamheter – serveringssvinn gram/portion per dag, Myrbacka skola 81 42,99
Minska miljöpåverkan från kommunens verksamheter – minska utskrifter 1 039 682 1 164 220
Bra näringslivsklimat – sammanfattande omdöme 32 12
Bra näringslivsklimat – tjänstemäns attityder till företagande 45 12
Bra näringslivsklimat – skolans attityder till företagande
Minska andelen långtidssjukskrivna med psykiska sjukdomar samt beteendestörningar

 Tillgång till internetanslutning med minst hastighet 100 Mbit/s

Vansbro fiber har under året utarbetat och politiskt beslutat handlingsplaner för fastighetsinkopplingar i framför allt centrala Dala-Järna och sträckningen Haga–Lindesnäs. Intresset och anslutningsgraden har i dessa områden varit omfattande och resulterat i många anslutningar, vilket syns i täckningsgraden. Prognosen för den fortsatta fiberutbyggnaden pekar på ett stort intresse och ökad anslutningsgrad till Vansbros stadsnät. Intresset för att ansluta sig har varit över förväntan och därmed också överstigit den prognostiserade tillgången till höghastighetsbredband (fiber).

 Bidrar till ett rikt föreningsliv – antal föreningar som erhåller föreningsbidrag

Kommunen ger samma förutsättningar varje år för föreningar att söka bidrag. Målet var 38.

 Simhallsbesök, totalt antal besök

På grund av pandemin har simhallen varit stängd stora delar av året och en jämförelse mellan åren blir missvisande. Simundervisning för skolelever har pågått som vanligt. Gymmet hade öppet några veckor under våren för ett begränsat antal personer men fick snart stänga igen med anledning av vattenskada. Från september kunde verksamheten öppna både simhall och gym för allmänheten med ett maxantal besökare åt gången. I december ökade smittspridningen och verksamheten fick åter helt stänga simhallen för allmänheten. Målet uppnåddes inte på grund av pandemin och därför har indikatorn inte tagits med i totalbedömningen.

 Bidrar till ett rikt föreningsliv – aktiva låntagare i kommunala bibliotek, antal/1 000 invånare

Genom öppethållande på huvudbiblioteket och filialen och riktade insatser för barn, vuxna samt riskgrupper och utökad ”boken kommer”-service, har kommunen trots pandemin lyckats göra biblioteksservicen tillgänglig för invånarna.

 Bidrar till ett rikt fritidsliv – besök fritidsgård, antal i snitt/kväll

Det låga genomsnittliga besöksantalet gäller framför allt fritidsgårdsverksamheten i Vansbro som dragit ner det totala resultatet. Besöken vid allaktivitetshuset i Dala-Järna nådde målet. I Dala-Järna fick verksamheten stora delar av 2021 begränsa antalet besök med anledning av pandemin. Lokalen i skolan i Vansbro avslutades och verksamheten jobbar nu med hur den ska utveckla verksamheten i sin helhet för att locka fler besökare. När verksamheten satsar på mer påkostade aktiviteter (exempelvis under loven) lockar det fler ungdomar. Under 2022 finns mer utrymme att fokusera på verksamhet utan restriktioner.

 Tillgång till bra bostäder – standard på SÄBO ska öka

Anledningen till att andelen bostäder med bra standard har ökat är att kommunen minskat antalet platser med sämre standard med sex platser under våren.

 Minska miljöpåverkan från kommunens verksamhet – serveringssvinn gram/portion per dag, Smedbergsskolan

Eftersom det vid sista mätningen var en mycket stor frånvaro som inte rapporterats till köket blev matsvinnet större än normalt. Frånvaro som sker samma dag och som inte rapporteras till skolan kan inte heller rapporteras till köket i tid.

 Minska miljöpåverkan från kommunens verksamheter – serveringssvinn gram/portion per dag, Myrbacka skola

För denna indikator gäller samma förklaring som för Smedbergsskolan ovan.

 Minska miljöpåverkan från kommunens verksamheter – minska utskrifter

Jämfört med 2020 års utskrifter på 1 164 220 sidor och 2019 års på 1 191 637 sidor har utskrifterna minskat med 124 538 sidor sedan 2020 och 151 955 sedan 2019. Även om ökat distansarbete troligen spelar in, får det ändå ses som positivt då resultatet visar att det är möjligt att hålla nere antalet pappersutskrifter och i stället arbeta digitalt.

 Bra näringslivsklimat – sammanfattande omdöme

Totalt sett klättrade Vansbro i rankningen med tre platser jämfört med 2020, till plats 32, men det är fortfarande en bit kvar till målet. Utvecklingsområden i resultatet är infrastruktur i form av tillgång på bredband samt vägnät och tågförbindelser.

 Bra näringslivsklimat – tjänstemäns attityder till företagande

Vansbro tappade tre positioner i rankningen mot 2020. Att resultatet inte har förbättrats trots ett fokus på att ge kommunens företagare ett bra stöd i myndighetskontakten beror på hög frånvaro och vakanta tjänster under ett år med hög arbetsbelastning, vilket har påverkat kontakten mellan handläggare och företagare. Förhoppningen är att den ökade bemanningen framöver ska förbättra kontakten mellan företagare och handläggare.

 Bra näringslivsklimat – skolans attityder till företagande

Resultatet rapporteras inte längre och indikatorn går därför inte att mäta.

 Minska andelen långtidssjukskrivna med psykiska sjukdomar samt beteendestörningar

Indikatorns resultat har inte publicerats i tid för denna årsredovisning.

 Medarbetare

Vansbro kommun är en attraktiv arbetsgivare där medarbetarna känner engagemang och arbetsglädje.

Indikatorer 2021 Mål Trend
Medarbetarengagemang (HME) 77 % 77 %
Friska medarbetare – frisktal 89,41 % 93 %

 Medarbetarengagemang (HME)

Enligt kommunens plan genomförs HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) i november.

Enkäten består av nio frågor (påståenden) kring ledning, styrning och motivation. Svarsfrekvensen är generellt låg och uppgick 2021 till 61 procent. HME-enkäten är en av pusselbitarna i det stora arbetsmiljöarbetet. Rutinen för HME-enkäten innebär att resultatet ska lyftas på arbetsplatsträffar och varje arbetsplats ska ta fram en handlingsplan utifrån vad som är aktuellt just där. En del arbetsplatser har för få medarbetare för att få ett eget resultat och de får då prata om frågorna i enkäten och göra en handlingsplan för hur de ska hantera arbetsmiljöarbetet på just den arbetsplatsen.

Jämfört med förra året förbättrades resultatet för flera frågor på den övergripande nivån, framför allt vad gäller styrning och i motivation. Sämre resultat än förra året hade alla tre frågor som handlar om ledarskap. Analyser av resultatet gör kommunen via handlingsplaner och dialog i varje ledningsgrupp.

 Friska medarbetare – frisktal

Sjukfrånvaron var på i stort sett samma nivå som 2020. Sjukfrånvaron över 60 dagar har minskat och det betyder att den korta frånvaron har ökat, vilket till stor del beror på restriktionerna att stanna hemma vid minsta symtom. Sjukfrånvaron varierar mycket mellan olika arbetsplatser och verksamheter vilket också beror på restriktioner och möjlighet till distansarbete. De verksamheter där medarbetare behöver finnas på plats har generellt haft större sjukfrånvaro än de där medarbetare kan arbeta på distans vid symtom.

Trots att den längre sjukfrånvaron minskat finns risk för ett bakslag framöver då många medarbetare har arbetat under stor press, med mycket ovisshet och oro för att drabbas av covid-19 men även oro för att det inte alltid varit möjligt att få en vikarie vid frånvaro. I vissa verksamheter har det även varit vakanser under lång tid.

Sjukfrånvaron ser ungefär likadan ut i alla åldersgrupper utom i gruppen upp till 29 år, där den fortsatte öka jämfört med förra året. Sjukfrånvaron var fortfarande högre bland kvinnor än bland män, men har minskat något bland kvinnorna och ökat något bland männen.

 Ekonomi – finansiella mål

Vansbro kommun har en hållbar ekonomi.

Indikatorer 2021 Mål Trend
Årets resultat av skatteintäkter och generella statsbidrag 6 % 2 %
Soliditeten ska stärkas 21 % 14 %
Skuldsättningsgrad kommunen 79 % 86 %
Prognossäkerhet 48 % 1 %

 Årets resultat av skatteintäkter och generella statsbidrag

Årets resultat på 28,1 mkr motsvarar 6 procent av summan av skatteintäkter och generella statsbidrag och utjämningssystem. Målet är 2 procent. Räknar man bort den bokföringstekniska redovisningen av skyddsvallen blev resultatet i stället 3,6 procent, vilket fortfarande är över målet.

 Soliditeten ska stärkas

Soliditeten inklusive kommunens pensionsåtaganden ökade från 14 procent till 21 procent.

Soliditeten exklusive pensionsåtagandena ökade från 40 procent till 48 procent.

 Skuldsättningsgrad kommunen

Skuldsättningsgraden för kommunen mäter totala skulder i förhållande till totala tillgångar. Den beskriver hur kommunens betalningsstyrka utvecklas. Ju lägre skuldsidan är, desto starkare handlingsutrymme har kommunen. Detta mått är soliditetsmåttets motsats. Målet var en skuldsättningsgrad under 86 procent.

 Prognossäkerhet

En hög prognossäkerhet innebär att kommunen har goda möjligheter att anpassa sig efter ändrade förutsättningar. Vid första prognostillfället i april pekade resultatet på ett underskott på 5,9 mkr mot budget. Prognosen i augusti visade ett överskott på 7,4 mkr mot budget, det vill säga en förbättring av resultatet med 13,3 mkr sedan förra prognosen.

Årets resultat blev ett överskott på 16,6 mkr mot budget (exklusive Vansbro Stadsnät) vilket var en förbättring med 9,2 mkr sedan augustiprognosen. Den största förändringen mot prognosen skedde inom finansiering (6,3 mkr). Det är svårt att förutse förändringar i skatteintäkter och även pensionskostnader. Kommunstyrelsens verksamheter förbättrade resultatet med 2,5 mkr mot prognosen, en avvikelse på 17 procent. Prognossäkerheten försämrades mot tidigare år.