Detta är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2020.

MÅL

Hur gick det med målen för Kalix?

Kalix kommun har ett antal mål inom två övergripande strategiska områden, ekonomi och utveckling. Nämnderna bedömer om målen är uppfyllda utifrån indikatorer kopplade till målen. Ibland kan målet inte bedömas, t ex om statistik saknas för året.

Av de sex delmålen inom ekonomi uppnådde vi fyra helt och två till större delen. Bland annat nådde vi resultatmålet både för 2020 och den senaste femårsperioden, och målet att amortera på kommunens lån.

Inom området utveckling hade kommunen 19 delmål 2020, av dem uppnådde vi sex helt, åtta till större delen och fyra till en mindre del.

Läs mer om måluppfyllelsen under respektive mål.

  • Målet är inte bedömt
  • Målet är inte uppnått
  • Målet är uppnått till mindre del
  • Målet är uppnått till större del
  • Målet är uppnått

Ekonomi

Minska ej utnyttjade lokalytor.

Samhällsbyggnadsförvaltningen mäter denna indikator och konstaterar att kommunen har minskat sina outnyttjade lokalytor, målet är uppnått.

Anpassa resurserna efter jämförbara nyckeltal, för kommungruppen.

Målet mäts med sju indikatorer, varav några uppnådde målet och andra inte. Målet nåddes för månadsavlönad personal inom kultur-, turism- och fritidsarbete och för månadsavlönad personal inom teknikerarbete.

De fem andra indikatorerna är hur stor kommunens nettokostnad är för olika verksamheter jämfört med nettokostnaden för kommungruppen, för förskola, grundskola, gymnasieskola, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg. Nettokostnaden är fortfarande för hög för grund- och gymnasieskolan men under målet för förskolan. Nettokostnaden för individ- och familjeomsorgen är hög, men för äldreomsorgen är målet uppnått. Sammantaget bedöms målet som uppnått till större del.

Årets resultat i Kalix kommun ska, under en femårsperiod, uppgå till minst 1 % av skatteintäkter och statsbidrag.

Årets resultat blev 4,5 % av skatteintäkter och statsbidrag. Genomsnittet för femårsperioden 2016–2020 blev 3,8 %. Målet är uppnått både för 2020 och femårsperioden.

Uppföljningen av nämndernas budgetföljsamhet och eventuell avvikelse varje månad, utom sista januari och sista juli. Dessa uppföljningar redovisas till kommunstyrelsen.

Målet är nått, dessa uppföljningar görs enligt plan.

Kalix kommuns mål är att under planperioden 2020–2022 amortera minst 15 miljoner kronor.

Kommunen amorterade 5 miljoner i mars 2020.

Optimera resursanvändningen för att minska kostnaderna i verksamheten.

Utveckling

Minska klimatpåverkan från Kalix kommuns verksamheter.

Målet är inte bedömt eftersom pandemin har minskat resandet och ökat digitala möten på ett sätt som annars inte hade hänt, men som förhoppningsvis leder till mer utnyttjande av digitala möjligheter och fortsatt minskat resande i framtiden.

Minska inköp och användning av produkter med innehåll av ämnen med negativ påverkan på människors hälsa och ekosystem.

Målet mäts med tre indikatorer; en är andelen miljöcertifierade verksamheter, som inte kan bedömas då det inte finns kriterier för miljöcertifiering inom alla områden. Nästa indikator är andelen miljöklassade personbilar, där andelen är 76 % medan målet är 100 %. Tredje indikatorn är inköp av ekologiska livsmedel där målet är att öka andelen inköpta ekologiska livsmedel, som år 2019 skulle uppgå till 45 %. Resultatet var 37 % år 2020. Pandemin har påverkat möjligheten att nå målet då två stora enheter varit stängda under året och inga salladsbufféer varit tillåtna. Målet bedöms sammantaget uppnått till mindre del.

Den lokala företagsamheten kännetecknas av ett bra näringslivsklimat.

Öka mångfalden och toleransen.

Verksamheterna bidrar till minskad påverkan på miljö och klimat.

Tre indikatorer mäter detta mål; färre flygresor, färre körda tjänstemil och antal resor med kollektivtrafik per invånare. För alla indikatorer har pandemi-året gjort målet omöjligt att bedöma då allt detta har minskat – flygresor, tjänsteresor och även resor med kollektivtrafik. En förhoppning är dock att en stor nedgång av flygresor och tjänstemil kan bli permanent tack vare utvecklingen och upptäckten av fördelarna med digitala möten.

Kalix kommun ska ha ett positivt inflyttningsnetto.

Kalix kommun hade två fler inflyttade än utflyttade 2020, målet är uppnått.

Kommunens invånare oavsett kön, ålder, etnicitet och funktionshinder har en jämställd, meningsfull och utvecklande fritid.

Kommunens invånare, oavsett förutsättningar, erbjuds regelbundna möjligheter att aktivt delta i kultursammanhang och får ta del av ett varierat utbud av kulturupplevelser av hög kvalitet.

Kommunens invånare upplever delaktighet i våra verksamheter och i den gemensamma utvecklingen av framtiden.

Förbättra förutsättningarna för föreningars och organisationernas verksamhet.

Alla barn/elever ska bemötas och få utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Ökad motivation och lust att lära.

Ökad kunskapsnivå hos alla barn elever.

Skapa fler och bättre boendemiljöer.

Medverka till att skapa ett bra företagsklimat i kommunen.

Målet är uppnått. Alla NKI-värden är högre än 62–69 som är ett mått för godkänt resultat. NKI-gradering: 80 eller högre (mycket högt) 70 till 80 (högt) 62 till 69 (godkänt) 50 till 61 (lågt) 50 eller lägre (mycket låg).

Öka möjligheten att bo kvar hemma.

Öka användningen av evidensbaserad praktik.

Öka det nära ledarskapet som är väl förankrat i verksamheten och med medarbetare som är delaktiga och har inflytande över sitt arbete.

Minska utanförskapet.